Monday, August 02, 2004

Vaarwel, moeder kerk! (y)

Goed nieuws! Steeds minder Nederlanders naar de kerk! Dit nieuws beoordeel ik als ronduit bemoedigend na het bericht van gisteren, dat de paus vindt dat het feminisme gevaarlijk is.

De oude dogmatiek die wordt aangehouden door kerk (& kabinet), dat het gezin de hoeksteen van de samenleving zou zijn, is m.i. volledig achterhaald en doet geen recht aan de hoeksteen die velen zónder gezin vormen.

Overigens neemt de kerkelijkheid van de moslimbevolking ook nog steeds meer af: van de Turken gaat nog 35 procent met enige regelmaat naar de moskee; van de Marokkanen 23 procent. Dat is stukken minder dan bij de gereformeerde mannenbroeders...

8 comments:

  1. Ja, daar heb je gelijk in. Niet iedere katholiek volgt de paus. Vooral in Nederland zijn er weinig katholieken meer te vinden die de Vaticaanse dogma's nog navolgen. Het is ook een beetje flauw van me om te juichen om de terugloop van religie, maar tegelijkertijd zie je dat religieuze instituten een conservatief beleid aanmoedigen. Wat dat betreft geldt voor mij: hoe minder religie (in de zin van 'kerkelijk / dogmatisch instituut') in onze staat, des te beter.

    ReplyDelete
  2. Anonymous3/8/04 23:15

    Ja, wat zij zegt! Beoordeel 'het christendom' of 'de christenen' niet op de paus. Katholicisme is al heel iets anders dan christendom, en ook daarbinnen is nog veel individualiteit.

    ReplyDelete
  3. Laat de arme oude baas! Hij weet gewoon niet zo goed meer wat 'ie zegt. (L)

    ReplyDelete
  4. Je kat te vaak om, lieverd. Straks krijg je nog een identiteitscrisis...

    (De vuurtoren deed mij eerder denken aan een slechte rouwkaart met zo'n gedichtje over waaiende zeewinden & ruisende bomen er op - maar die heb je dan weer niet aan het strand, bomen).

    Op de een of andere manier gaan katholieke kermissen altijd over dingen als licht, heel vervelend. De paus noemen ze nooit. Wel dat er zo'n donatiebox achterin de kerk staat & dat er kaarsen verkocht worden.

    Maar volgens mij is het nog wat voorbarig om te stellen dat de paus & het Vaticaan op z'n retour zijn. Veel Zuid-Amerikaanse landen zijn nog vrij paaps. De terugloop in kerkgang is volgens mij eerder iets Westers, of zelfs iets Nederlands.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10/8/04 19:08

    En daarnaast is niet-katholiek nog lang niet a-religieus. Hoeveel niet-gelovige mensen kent u?

    Diogenes

    ReplyDelete
  6. Natuurlijk beste Dio, vrijwel iedereen is gelovig. Maar het geloof dat afhankelijk is van een dogmatisch instituut is, althans in de westerse wereld, al jaren tanende. De ontwikkelingslanden zijn inderdaad een ander verhaal.

    ReplyDelete
  7. Anonymous11/8/04 19:43

    Uiteraard gaat er van het materialisme en kapitalisme, die samen de wereld momenteel aan hun voeten hebben liggen, geen enkele dogmatische invloed uit...

    Ik heb dan wel een lamp, maar mijn bril is niet roze.

    Diogenes

    ReplyDelete
  8. Hmja Dio, ik vraag me af of je de hedendaagse kapitalistische maatschappij op dezelfde voet kunt behandelen als de oudere religie.

    Kijken we naar de definitie:
    dog·ma (het ~, ~'s/~ta)
    1 vastomlijnd geloofsartikel dat aan geen beredenering meer is onderworpen

    Wat zijn dan de dogma's van het hedendaagse kapitalisme en materialisme? 'Gij zult consumeren'? Dat kun je zeggen, maar niemand wordt daadwerkelijk gedwóngen de consument uit te hangen. Dat geldt wél voor de leden van een kerkgenootschap: katholieken dienen te trouwen & een gezin te vormen, dienen de vrouw binnenshuis te houden en dienen te neuken zonder condoom.

    Als een katholiek zich niet aan de kerkelijke dogma's houdt zal hij daarop aangesproken worden, op zijn minst met een stichtelijk woordje van Meneer Pastoor. Houdt iemand zich in onze 'kapitalistische welvaartsstaat' niet aan de "hedendaagse dogma's" (zoals ik ze maar even zal noemen, omdat ik anders helemaal niet meer zonder roze bril zal kunnen leven, ofzo), dan heeft dat in principe geen consequenties.

    ReplyDelete