Friday, August 27, 2004

Leuke dichtvormen (2): Grabbelton

De volgende dichtvorm, wederom uit het creatieve brein van Drs. P is de zogenaamde Grabbelton! Hijzelve weet ons het volgende te melden over dit genoegelijk gedichtje:

De grabbelton is in principe een vijfregelig versje (pentameter, abaab; a vrouwelijk, b mannelijk), waarin het laatste rijmwoord alle letters bevat die in de voorgaande rijmwoorden optreden.

Een voorbeeld:

'Je favoriete kostje' kweelde oma
Dus opa gaf gevolg aan deze roep
Kwam binnen en genoot van het aroma
Doch na de eerste hap viel hij in coma
Wat zat er in de macaronisoep?


Hoe nu zo'n grabbelton in elkaar te prutsen? Wel, ook dit is een kwestie van puzzelen. Men moet allereerst het eindrijmwoord bedenken, en zich afvragen of daar drie woorden uit te halen zijn met een feminine uitgang (dat ene masculine woord is nog wel te doen). Willen we een gedicht dat eindigt met 'pep-talk' dan maken we het onszelf heel erg moeilijk: daar zijn immers geen drie op elkaar rijmende feminine woorden uit te halen. (Hoewel 'kale' wel erg leuk is.) Ook het woord 'student' levert te weinig op (hoewel 'dutten' dan weer erg toepasselijk is), maar bij een dergelijk woord kun je sjoemelen: 'eerstejaarsstudent' is immers ook een woord. En dan zijn de rijmwoorden snel gevonden: dutten, trutten, Rutte. Het mannelijke rijmwoord is ook eenvoudig: tent. En daarna is het een kwestie van bij elkaar voegen.

De straten zijn vol van ballen en trutten
Maar 's nachts slaapt hij gedwongen in een tent
(Maar dat is de schuld van bewindsman Rutte)
Ach, stiekem kan hij overal wel dutten
Want lui is ie wel, die eerstejaarsstudent


Voilà, metrisch gezien rammelt het aan alle kanten, maar ik ben net zo lui als een eerstejaarsstudent hè. En zo heb je een idee, in ieder geval.

Varianten op de grabbelton zijn nog de "lobbertang", waarbij het eerste en laatste rijmwoord anagrammen van elkaar zijn, en de "notlebbarg", waarbij het eerste en laatste woord palindromen van elkaar zijn.

Een mooie, uitgebreide, lobbertang van de ijverige doctorandus is mijn favoriet:

Wat doen we met verkrampten en morbiden?
Ze schenden elke maatschappelijke norm
Je kunt hen kalmeren met bromiden
Maar zijn ze te genezen met boriden?
Geenszins. Ach, stuur hen maar naar Benidorm.

No comments:

Post a Comment