Friday, November 17, 2006

politics schmolitics

Toch curieus, wat er allemaal gebeurt op het politieke veld.

Want kijk je inhoudelijk naar de partijen, op basis van de afgelopen jaren en de programma's, dan zie je:
Het CDA is tegenwoordig een neoconservatieve, en bij vlagen liberale de verzorgingsstaat afbrekende partij. De PvdA heeft onder Kok zijn ideologische veren afgeschud en Bos is daar lekker mee doorgegaan; de partij heeft zichzelf in de centrumpositie geschoven die het CDA onder Lubbers bezette. De leegte op links wordt overgenomen door Marijnissens SP, die inhoudelijk zeer sterk lijkt op de PvdA onder Joop den Uyl. En de VVD? Ondanks manmoedige pogingen van Rutte is de partij gegijzeld door de angst voor Verdonk en Wilders en is het een extreem-rechtse karikatuur van zichzelf geworden.

But the funny part is...
Een groot deel van het electoraat percipieert dat niet! Voor een deel wel op links: als je de opiniepeilingen moet geloven is de SP nu al ongeveer even groot als de PvdA. Maar verder? De CDA-stemmers schijnen nog steeds te geloven dat de PvdA links en dus geen alternatief is, de VVD-stemmers keren zich nog steeds nauwelijks af van hun CD-partijtje en de aloude radicale SP-ers zoeken nog steeds hun heil niet bij de NCPN.

En over het milieu en Groenlinks hoor je al helemaal niemand...

Het zijn interessante tijden, en niet voor niets is dat een Chinese vervloeking.

1 comment:

  1. Ah, dus hier komt je omstreden stelling over de VVD vandaan. :) Ik denk juist dat de meeste mensen wel doorhebben dat veel partijen naar rechts geschoven zijn. Er zijn aardig wat mensen overgestapt van CDA naar PvdA en van PvdA naar SP of (toch ook wel) GL.

    Dat SP'ers 'aloude radicalen' zijn, of eigenlijk stiekem communisten, is een misverstand en een stigma. Voor een socialist die weet wat-ie stemt is de NCPN helemaal geen alternatief.

    Dat het milieu niet zo'n campagne-thema is, ligt volgens mij aan de sociale veranderingen tijdens de kabinetten Balkenende. Die waren veel sterker te merken dan het veranderde milieubeleid, en worden nu dus belangrijker gevonden.

    ReplyDelete