Saturday, May 15, 2004

Endlösung...

Er zijn van die berichten waarbij je gelijk foute beelden krijgt. Zo viel er op Nu.nl te lezen: 'Goudse kaas moet Marokkaanse emigratie beperken'. Het beeld dat dit bij me opriep werd ook nog eens versterkt door de eerste alinea:

Hollandse kaas is een nieuw middel om emigratie van Marokkanen tegen te gaan. 'Fromage du Goudja' moet er binnen enkele maanden voor zorgen dat zij aan het werk willen in hun eigen land.

'Ja, hierrrr is de kaaspolitie! Wilt u even rrrruiken aannn onze Goudse kaas? Hiervan krijgt u voorrrrrtaan elke dag één stuk in uw maag ge - splitst. Ontvluchten kan alleen indienn-nn terugkeerrr naarrrrr het land vann herrrrkomst, of errrgens annnderrs!'

Binnen een jaar ontvlucht een groot deel van de allochtone bevolking, maar ook veel van het autochtone deel (de weldenkenden), het land. De kranten koppen 'Onleefbaar' en 'tenenkaas'. En de club van 10 miljoen is eindelijk tevreden.



(In de praktijk blijkt het te gaan om een heel ander project, dat van 'kaasboerderijen' (dat geeft me ook al weer allemaal andere, ranzige, mental images, maar dit terzijde), dat dan de emigratie van Marokkanen naar Nederland zou moeten beperken. Dát wekt dan ook weer enige bevreemding bij me, want er ís nauwelijks sprake meer van migratie van Marokko naar Nederland. Maar goed, de kaasboer, hij ploegt wel voort. Of niet dan.)

No comments:

Post a Comment