Wednesday, September 03, 2008

Gelezen: eea

Vakantie gehad, dus eindelijk weer eens gelezen. Of nou ja, vooral herlezen.

Julian May, The Many-Colored Land
The Golden Torc
The Nonborn King
The Adversary
Intervention
Jack the Bodiless
Diamond Mask
Magnificat

Herherherherherlezen dit. Het blijft een van mijn favoriete sf-series, met een uitwerking van de theorieën van Pierre Teilhard de Chardin maar dan in een wereld zoals de onze, met dus vooral mensen die stelselmatig maar niet willen deugen. Dat May zo overtuigend zoveel neuroses en psychoses kan neerzetten komt vast omdat ze vrouw is. En oh ja, ik koester nog immer uitermate veel sympathie voor het personage dat meer doden op zijn geweten heeft dan Hitler, Stalin, Mao, Hirohito en Truman bij elkaar. Prachtig.

Terry Goodkind, Confessor
Deel 11 van zijn serie en eindelijk is het voorbij. Dat had ie dus moeten doen ergens na deel 4. Maar dat wilde ie niet, en duidelijk nog steeds niet: het einde is raar abrupt; in de laatste 100 pagina's wordt alle ellende die in de voorgaande 10.000 pagina's is opgebouwd wel héél snel opgelost. De Endlösung is dan nog wel mildly interesting, maar je hebt en houdt medelijden met een wereld wanneer blijkt dat de ongelofelijk stupide hoofdpersonen het beste blijken te zijn dat die wereld te bieden heeft.

Louis Paul Boon, Het geuzenboek
De opstand der Nederlanden, door LPB bijeengeraapt vanuit kronieken & pamfletten en ge/herschreven. Op zich niets nieuws, maar wel fijn, vooral de (selectieve) verontwaardiging die bijkans van de pagina's afdruipt, vooral t.o.v. De Zwijger.

Ben Elton, Stark
Heel fijn boek. Elton beschrijft op een heel humoristische wijze een moderne apocalyps en hoe het kapitalistisch systeem dit opvangt. Je zou er bijna cynisch van worden...

No comments:

Post a Comment