Balkenende staat pal achter missie Afghanistan.
Let op het 'achter', want Jan Peter durft er niet voor te gaan, dat moet maar door de kamer gedaan worden.
Och och... ergens is het aandoenlijk.
Speciaal voor Jan Petertje dan, de muziek moet hij er zelf lekker bij hummen:
Meneer de president, welterusten
Slaap maar lekker in uw grist'lijk herenhuis
Denk maar niet te veel aan politieke lusten
Als u lekker zwijgt, dan raakt het ooit wel pluis
Denk vooral niet aan verantwoordelijkheden
Normen en Waarden zijn toch meer op u geënt
Het is toch fijner bezig zijn met gebeden
die u als goed christen zeker kent
Bajonetten en bloedige gevesten
Houden goddank niet op uw bevel de wacht
Voor de glorie en de eer van't vrije westen
Meneer de president, slaap zacht.
Tuesday, January 10, 2006
Meneer de president...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ja maar! Het is ook wel een moeilijke situatie. Want we willen de mensen daar toch ook hélpen?
ReplyDeleteMaar zijn mensen te helpen met militairen? Ik zou zeggen, laat men ht land daar eens eerst economisch opbouwen, dat lijkt me productiever dan het uitbreiden van toezichthouders...
ReplyDeleteMaar daarnaast is Jan Peters twijfel niet ingegeven door die menselijke afweging: nee, hij durft wél te zeggen dat hij militairen wil, maar er niet naar te handelen, uit angst dat hij niet al zijn ministers meekrijgt. Dus laat hij het maar aan de kamer over in de hoop dat die 'ja' zegt. Dat is laakbare struisvogelpolitiek, en dat staat los van de vraag of het wenselijk is er extra militairen heen te sturen...
Ik ben het met je eens dat er misschien veel betere manieren zijn om de mensen daar te helpen. Maar kan je een gebied wel economisch opbouwen als de sociale situatie daar niet toe is? Je kan mensen wel geld geven en daarmee weer belangrijke zaken (infrastructuur, zorg, hulpverlening, scholing, etc.) op poten zetten, maar als ze vervolgens onderdrukt blijven, kan er geen gebruik van gemaakt worden. Daar help je ze uiteindelijk dan nog niet mee, toch? Nou ja, ik vind het ook een moeilijk vraagstuk, hoor.
ReplyDeleteJa maar, het is toch niet zo raar dat hij de Kamer achter zich wil hebben? Het blijft een democratisch bestel.. Het is toch logisch dat hij zoveel mogelijk mensen achter zich wil krijgen? Hij kan toch niet zelf zulke beslissingen 'alleen' maken; dat is toch ook niet wenselijk?
We zijn het met elkaar eens over de steun - hoewel het vaak genoeg voor is gekomen in de geschiedenis dat een totalitair politiek stelsel niet houdbaar bleek op het moment dat de economische factoren te gunstig waren... maar daar zullen we nog eens een keer een boom over opzetten. ;)
ReplyDeleteBalkenende is het niet te doen om een zo groot mogelijke kamermeerderheid; maar hij is bang voor het voortbestaan van zijn kabinet (vanwege de halstarrige houding van D66 in dezen). Door als kabinet geen beslissing te nemen (want zo hoort het bij dit soort zaken: het kabinet besluit en de kamer zegt ja of nee), passeert hij de D66-ministers en maakt hij alsnog een (zeer krappe) kamermeerderheid mogelijk (CDA, VVD, LPF, SGP)...
Maar ik betwijfel dus of je die mensen wel echt helpt als je er 'alleen geld in pompt'. Met geld kom je er niet.. Er moet ook wel een sociale situatie zijn waarin die investeringen tot hun recht kunnen komen. Als er instellingen worden opgebouwd, moet er wel een mogelijkheid zijn voor de mensen om er gebruik van te maken. Anders schiet je er nog niks mee op.
ReplyDeleteEn tja, that's politics.
Maar als hij wél ja zegt, dán zou hij toch juist de D66 ministers passeren? Ik snap klaarblijkelijk nog heel weinig van de politiek ;-)
Klopt, louter geld inpompen is niet genoeg... maar je zult het met me eens zijn dat louter militaire slagkracht inpompen ook geen zoden aan de dijk zet. De IFAD-missie van de NAVO is deels gericht op de opbouw in het land, maar de Nederlandse missie zou - als ik het goed begrepen heb - in het verlengde liggen van het veel meer Amerikaans-militaire Enduring Freedom programma. De Nederlandse militair zou veel meer rondlopen als militair/bezetter dan als opbouwmedewerker.
ReplyDeleteBalkenende zégt dat ie het wil, maar durft het als kabinet niet te doen, uit angst voor een crisis. Daarom heeft hij de "truc" bedacht: het kabinet neemt geen besluit, maar laat het aan de kamer over. Dat vind ik dus slappe hap: als je zo duidelijk vindt dat je het doen moet, doe het dan ook!