De kans dat God bestaat ligt op 67 procent, becijfert de natuurkundige (en klaarblijkelijk amateur-wiskundige) Stephen Unwin in zijn binnenkort te verschijnen boek dat, oh, hoe toepasselijk!, getiteld is: The Probability of God: A Simple Calculation That Proves The Ultimate Truth.
Hoe is Unwin, die volgens zijn website had gehoopt op een veel groter getal, tot die conclusie gekomen? Nou, hij schijnt het theorema van Bayes hiervoor gebruikt te hebben. Het Theorema van Bayes is een theorema dat een waarschijnlijkheid (probabiliteit) weergeeft. Het wordt geschreven als:
P(A|B) = P(B|A) * P(A)/P(B)
Oftewel, en nu even opletten, "de kans op A, als B gegeven is, is gelijk aan de kans op B, als A gegeven is maal de kans op A, gedeeld door de kans op B."
Duidelijk totnogtoe, niet? Maar wat is nu B in de berekeningen die leiden tot A (= de kans op God)? Dat wordt wat lastiger. Unwin heeft namelijk verschillende B's gebruikt, waaronder 'het kwaad in de wereld' en 'de goedheid van de Mens'. Hoe hij met dit soort termen op 0,67 uitkomt is mij godsonduidelijk, want vermenigvuldigen met 0 levert toch nog altijd 0 op?
Daarnaast! Vandaag pas is bekend geworden dat 45 procent van de Nederlanders bij het eerste teken van een Verdacht Pakketje de politie belt. Dat zou volgens mijn calculaties het cijfer toch moeten reduceren naar 0,13.
Tuesday, April 06, 2004
Deus lo vult!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment