Wednesday, September 09, 2009

Hudson oranje?

Het Empire State Building op Manhattan is vannacht oranje verlicht. Dat is ter ere van het Hudsonfestival in New York, dat gisteren is begonnen en deze hele week zal duren. Het doel van het festival is de bewustwording van de 400-jarige band tussen Nederland en Amerika. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn deze week In New York voor de viering. De oranje ontsteking is dan ook verricht door onze eigen kroonprins en prinses van Oranje.
bron


Ho, wacht even. Er wordt een monumentaal gebouw in de VS *oranje* verlicht omdat de Brit Henry Hudson in dienst van de Kamer van de VOC in Amsterdam in 1609 Amerika aandeed?

De VOC werd in 1602 opgericht door o.a. Johan van Oldebarnevelt; stadhouder Maurits had daar toch vrij weinig mee van doen. Wel was hij degene die ervoor zorgde dat Van Oldebarnevelt in 1619 onthoofd werd, een zwarte pagina in de Vaderlandsche Geschiedenis. Ondanks het voortdurende gekonkelfoes van het Oranjehuis in de eeuwen hierna bleek Nederland 166 jaar later nog steeds een republiek met een grote voorbeeldswaarde voor de nieuwbakken VS. Dat de Oranjes nu dus in de VS zitten te vieren als ware het dat hun voorvaderen de VS hebben vormgegeven is toch op zijn minst een enorme gotspe.

2 comments:

  1. Dat is wel een beetje apart ja. Maar hoe je dan wel symbolisch de verbintenis van het zijn van een mengelmoes behept met een redelijke drang naar handel weet ik zo een-twee-drie ook niet. Maar. Iig niet met het koningshuis, hoewel dat natuurlijk wel goed in symbolisch zijn is.

    ReplyDelete
  2. Dat is net zoiets als de Millenium bridge die in HBP gemold wordt. 1996, anyone? Maar ook in dat geval was er zo'n andere slimmerik die dat door heeft, en niet ik... als we jou toch niet hadden!

    ReplyDelete