Wednesday, July 14, 2010

Maak van het Tolhuisje een monument


Het Tolhuisje aan de Teersdijk, het huisje waaraan de wijk Tolhuis heeft ontleend, is een markant gebouw in Nijmegen. Nu staat het te koop. Het heeft echter nog geen monumentenstatus: reden voor GroenLinks om vragen te stellen.

In 1838 kreeg Nijmegen toestemming van het rijk om tol te heffen op de Teersdijk. Dat het in 1839 gebouwde Tolhuisje zo ver van de stad kwam te liggen, was om te voorkomen dat inwoners van het dorp Neerbosch ook tol zouden moeten betalen om naar Nijmegen te komen. Het huisje werd destijds ontworpen door stadsarchitect Pieter van der Kemp en bestond uit een eenlaags bouwwerkje met een kelder. Het vooruitspringende portaal kreeg aan de zijkanten kleine vensters, waardoor de tolwachter iedereen kon zien aankomen. In 1853 werd het tolwachtershuisje met een verdieping verhoogd. De tolwachter richtte beneden een cafeetje in en verplaatste zijn woning naar de bovenverdieping. Aan de Teersdijk werd tol geheven tot 1908.

De stad breidde zich in de loop van de twintigste eeuw flink uit en het tolhuis gaf eind jaren zestig zijn naam aan de woonwijk die toen aan de overzijde van de Teersdijk werd aangelegd. Het huis zelf werd gerestaureerd en uitgebreid en is nog altijd als woonhuis in gebruik.

Momenteel blijkt het Tolhuis te koop te zijn (http://www.funda.nl/koop/nijmegen/huis-4566656-teersdijk-210/omschrijving/). Een prachtig huis om in te wonen, maar ondanks zijn markante positie nog niet beschermd tegen een eventuele verbouwing. Het blijkt dat de gemeente wel voornemens is om dit huisje een gemeentelijk monument te maken, maar hier nog niet aan is toegekomen.

Dit leidt tot de volgende vragen:
Is het college gezien de verkoop bereid om prioriteit te verlenen aan het aanwijzen van de gemeentelijke monumentenstatus aan dit unieke gebouwtje?
Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?