Wednesday, August 17, 2005

17 augustus 1945

Het kabinet-Balkenende is een broeinest van non-valeurs, maar een uitzondering kan gemaakt worden voor Ben Bot. Deze week heeft een minister voor het eerst erkend (bij de viering van zestig jaar Indonesië) dat Nederland ten onrechte probeerde de Indonesiërs met geweld in het Rijk te houden (tot 27 december 1949, no less).

De politici zijn eindelijk om.
Nu de geschiedenisboekjes nog - die over het algemeen nog immer hardnekkig zwijgen over deze zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis.

4 comments:

  1. Anonymous17/8/05 17:29

    Zwartste bladzijden?
    Ik weet niet zoveel van geschiedenis af, maar ik vind het feit dat wij slaven naar de Amerika's hebben zitten brengen toch ook niet denderend.

    ReplyDelete
  2. Nee, zéker niet denderend. Maar de kwestie is dat dit in ieder geval géén onderdrukking was die echt actief werd aangestuurd door een centrale overheid. (Concreet: de 1945-1949 agressie werd door Den Haag zelf begaan, en de facto gesteund door het grootste deel van het volk; er kleeft bloed aan eenieders hand. Bij de slavenhandel is een "Wir haben es nicht gewusst" meer op zijn plek).

    Maar ach, in feite valt de gehele kolonisatieperiode (we hebben het nog niet over Van Heutsz gehad) wel te beschouwen als één héle lange Zwarte Bladzijde.

    ReplyDelete
  3. Anonymous18/8/05 20:22

    Gelukkig had ik een Belgische geschiedenis docent die ons havisten graag 'ons' wrede koloniale verleden onder de neus wreef;).

    ReplyDelete
  4. Anonymous19/8/05 01:11

    Toen pareerde jij die Belgische onderwijzer uiteraard met de gevleugelde woorden: "Maar meneer, daar ginder in de Kongo dan?"

    ReplyDelete